Red Bull is kampioen ‘blikjes in de natuur’

by Rob Buurman | 23 september 2019

De telling gebeurde op de World Cleanup Day die de Plastic Soup Foundation zaterdag in Nederland organiseerde. Red Bull is zo al voor het zesde jaar op rij het meest gevonden drankmerk in zwerfafval. “Deze Oostenrijkse drankgigant zou zich beter uitspreken als voorstander van statiegeld”, zegt milieuorganisatie Recycling Netwerk: “elk blikje in de berm besmeurt Red Bull’s uitgekiende marketing”.

Tijdens de World Cleanup Day 2019 zaterdag postten zwerfafvalrapers gevonden Red Bull-blikjes met de hashtag #RedBullChallenge op social media. Ook vorig jaar voerde Red Bull al de ranking aan. Dit bedrijf is daarmee een van de meest vervuilende drankverkopers.

“Red Bull is een bedrijf dat zorgvuldig een stoer imago creëert. Maar blikjes in de natuur zijn helemaal niet stoer. Een bedrijf als Red Bull moet ook de ballen hebben om zijn eigen troep aan te pakken’”, zegt milieuorganisatie Recycling Netwerk.

Statiegeld bewijst in Duitsland, Scandinavië en meer dan 35 andere landen dat het de blikjes uit de berm houdt.

Begin oktober houdt de Tweede Kamer een Algemeen Overleg Circulaire Economie. Steeds meer stemmen vragen aan de staatssecretaris om ook blikjes op te nemen in de statiegeldwet over plastic flesjes. De blikjes zijn immers een gevaar voor koeien en bevatten trouwens ook plastic. Ze worden zelfs nog meer dan plastic flesjes gevonden in het zwerfafval.

Vorige week spraken Tweede Kamerleden Maurits von Martels en Jessica Van Eijs van regeringspartijen CDA en D66 zich uit om statiegeld ook op blikjes in te voeren.

Ondanks herhaaldelijke vragen, heeft het bedrijf ons niet laten weten welke duurzaamheidsstrategie ze hebben om zijn probleem aan te pakken.

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

While the general ambitions of the Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), especially regarding the reuse targets, have been largely watered down by industry lobbies, we do still welcome the direction given to DRS in the new revision of the PPWR. With this joint letter – signed by 50 European organizations – we comment on the regulation, which consecrates DRS as a solution to increase selective collection, foster reuse

read more