Succesvolle Statiegeld Store toont dat statiegeld ook hier werkt

by Rob Buurman | 15 november 2018

Met de Statiegeld Store, een pop-up shop in Antwerpen waar je tussen 15 en 17 november 1 euro statiegeld krijgt voor een petfles of PET-flessen, wil het bedrijf tonen dat statiegeld echt werkt om PET-verpakkingen uit het zwerfafval te houden.

Met deze actie ondersteunt het ecologisch schoonmaakmerk Ecover de vraag van de Statiegeldalliantie aan de Vlaamse, Brusselse en Waalse regering: “Voer statiegeld in op alle petflessen en blikjes”.

Lees ook: Gazet van Antwerpen, Pop-upwinkel met statiegeld in ruil voor petflessen geopend in Antwerpen, 15 november 2018

 

Bedrijf gebruikt zelf PET en wil het met statiegeld inzamelen

Het is opmerkelijk dat een groot bedrijf dat zelf PET-verpakkingen gebruikt, zich uitspreekt voor statiegeld. Deze pionier ziet als eerste in dat de belofte van “100% recyclebaar” pas realiteit wordt als de lege PET-verpakkingen ook écht ingezameld worden.

Meer dan 90% inzamelen kan enkel via statiegeld, dat toont de praktijk in Noorwegen en Duitsland. Zo vermijden we ook dat dit plastic op straat of in de natuur belandt.

8 op 10 Vlamingen willen de uitbreiding van statiegeld naar pet en blik. Ook ruim meer dan de helft van de Vlaamse gemeenten sloten zich aan bij de Statiegeldalliantie, die in totaal al 826 partners telt.

De deelname van bedrijven aan de Statiegeldalliantie onderstreept het zeer brede draagvlak ervan: gaande van steden en gemeenten, over consumenten- en milieuactivisten, veehouders, intercommunales tot bedrijven.

Nu voor het eerst een bedrijf dat zelf petflessen verkoopt, zich ook pro statiegeld uitspreekt, is het enkel nog wachten op de supermarkten, drankenproducenten en de gewestregeringen om deze populaire milieumaatregel in te voeren. Zodat onze zee plasticvrij en ons land proper wordt.

 

Zie ook: VRT Nieuws, Statiegeldalliantie opent pop-upwinkel in Antwerpen, 15 november 2018

 

Zie ook: ATV Nieuws, VIDEO Lever je PET-flessen in bij de Statiegeld Store en krijg 1 euro, 15 november 2018

 

Lees ook: De Standaard, Ecover schopt overheid geweten met ‘Statiegeld Store, 24 oktober 2018

 

Praktische informatie Statiegeld Store

  • Periode: 15 november tot en met 17 november. Openingsuren: donderdag en vrijdag 11.00 – 18.00, zaterdag 10.00 – 18.00
  • Locatie: Groendalstraat 14, 2000 Antwerpen
  • 1 euro en een fles Ecover afwasmiddel (fles gemaakt van 100% gerecycleerd plastic en 100% recycleerbaar) per persoon. Onafhankelijk van het aantal lege flessen dat wordt ingeleverd.
  • https://www.ecover.com/be-nl/statiegeld-store/

 

Perscontact voor de Statiegeldalliantie: Chloé Schwizgebel E: pers@statiegeldalliantie.org M: +32 497 04 27 96

Perscontact voor Ecover: Wilma Schippens E: wilma@blyde.be M: +32 479 95 08 55

 

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

While the general ambitions of the Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), especially regarding the reuse targets, have been largely watered down by industry lobbies, we do still welcome the direction given to DRS in the new revision of the PPWR. With this joint letter – signed by 50 European organizations – we comment on the regulation, which consecrates DRS as a solution to increase selective collection, foster reuse

read more