Vervroeging statiegeldbesluit plastic flesjes goede zaak

by Rob Buurman | 27 september 2019

“Met statiegeld op kleine flesjes zal Nederland snel de nieuwe Europese norm van 90% gescheiden inzameling van plastic flessen halen”. Dat verklaart de Statiegeldalliantie in een reactie op de brief aan de Tweede Kamer die staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) vrijdagochtend stuurde.

Stientje van Veldhoven was van plan om najaar 2020 een besluit te nemen over statiegeld op kleine flesjes. Ze schrijft aan de Tweede Kamer dat zij komend voorjaar al duidelijkheid wil verschaffen. Het aantal kleine plastic flessen in het zwerfafval laat immers een stijgende lijn in plaats van een dalende lijn zien.

Blikjes

De Statiegeldalliantie verenigt meer dan 900 gemeenten, organisaties en bedrijven in hun vraag om statiegeld in te voeren op alle plastic flessen en blikjes. “Nu het wetgevingstraject voor plastic flesjes versneld wordt”, moedigt de Statiegeldalliantie de regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en CU “aan om op de ingeslagen weg verder te gaan en ook het statiegeld op blikjes te realiseren”.

Er worden immers nog meer blikjes dan flesjes in het zwerfafval gevonden. De veehouders vragen er naar omdat ze geconfronteerd worden met schade van blikscherven bij koeien. Er wordt ook gevreesd voor verschuivingen naar blikjes als die buiten de statiegeldwetgeving zouden vallen. Van alle landen die statiegeld hebben op plastic flessen is Nederland vooralsnog het enige land zonder statiegeld op blikjes.

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

While the general ambitions of the Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), especially regarding the reuse targets, have been largely watered down by industry lobbies, we do still welcome the direction given to DRS in the new revision of the PPWR. With this joint letter – signed by 50 European organizations – we comment on the regulation, which consecrates DRS as a solution to increase selective collection, foster reuse

read more