Actie tegen microplastics in cosmeticaproducten

door Rob Buurman | 29 september 2011

Consumenten spoelen onbewust miljarden kleine stukjes plastic door het doucheputje. In veel verzorgingsproducten zit namelijk plastic, met name in ‘scrubs’ en ‘peelings’.
Deze deeltjes komen in het (zee)milieu terecht wat schadelijk is voor het leven in zee.


Stichting De Noordzee heeft een inventarisatie gedaan naar het voorkomen van plastic deeltjes in verzorgingsproducten, de zogenaamde ‘microplastics’. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de kleine plastic deeltjes door de waterzuiveringen heen stromen en in zee terechtkomen. De kleine plastic deeltjes die in zee terechtkomen worden door dieren aangezien voor voedsel. Zo lijkt het op plankton, dat gegeten wordt door onder meer vissen en schelpdieren. Plastic heeft de eigenschap dat het giftige stoffen aan zich hecht of zelfs opneemt. Dit heeft een negatief effect op het leven in zee.
“Met het gebruik van kleine stukjes plastic in deze producten wordt het milieu onnodig belast. Bovendien zijn alternatieven volop voorhanden”, aldus Jeroen Dagevos, projectleider afval van Stichting De Noordzee.

“Alternatieven voor plastic deeltjes in scrubproducten zijn grof gemalen havermout, kokos, anijszaadjes of het maalsel van de schil van noten en bamboe.”

Petitie: ‘Ik scrub plasticvrij’Aangeschreven producenten reageren beperkt en zeggen dat het de ‘verantwoordelijkheid is van de consument’. De consument weet echter niet dat de ingrediënten polyethyleen (PE), polypropyleen (PP) en polyethyleen terephtalaat (PET) in verzorgingsproducten, in werkelijkheid plastics zijn. Daarom start Stichting De Noordzee een petitie: ‘Ik scrub plasticvrij!’ Ga naar www.noordzee.nl en teken de petitie.

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

5 cent premie bovenop statiegeld tot inzameling is verbeterd

5 cent premie bovenop statiegeld tot inzameling is verbeterd

Consumenten moeten tijdelijk €0,05 extra statiegeld ontvangen voor ingeleverde blikjes en flesjes. Dit moet helpen om het inzamelingspercentage te verhogen en de miljoenen aan niet uitgekeerd statiegeld terug te laten vloeien naar consumenten. De Tweede Kamer bespreekt dit voorstel op 19 december.

Lees meer
PFAS: de reden dat hobby kippeneieren gevaarlijk zijn voor je gezondheid

PFAS: de reden dat hobby kippeneieren gevaarlijk zijn voor je gezondheid

Amsterdam, 30 januari 2024 – PFAS, de “forever chemical”, zit inmiddels overal: in ons voedsel, in het water en zelfs in de eieren van hobbykippen. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Transparency International Nederland (TI-NL) zoekt naar de grondoorzaken van deze problematiek in het kader van haar project weeffouten in de democratie.

Lees meer