Coca-Cola zet de deur op een kier voor statiegeld in België

by Rob Buurman and Suze Govers | 19 december 2017

Coca-Cola Enterprises in Gent kreeg maandagochtend een opvallende levering. De Kerstman bezorgde persoonlijk 1224 colablikjes en colaflesjes uit het zwerfvuil aan de verantwoordelijke van Coca-Cola.

Met de actie stelden de actievoerders van de milieuorganisaties Recycling Netwerk Benelux en Gents MilieuFront samen de vraag aan de Amerikaanse multinational om zijn achterkamerverzet tegen de invoering van statiegeld te staken en zich positief uit te spreken voor statiegeld op blikjes en plastic flesjes.

Eerst was het antwoord van de CEO van de afdeling in Gent ‘ja’, daarna werd het vanuit Coca-Cola Belgium officieel ‘niet neen’ aan statiegeld. Sowieso zet Coca-Cola de deur op een kier voor de invoering van statiegeld op drankverpakkingen. De geesten zijn aan het rijpen.

Het nieuwe standpunt van Coca-Cola toont ook aan dat niet alle bedrijven achter het harde “njet” van Fevia staan. Dit zou voor minister Joke Schauvliege en de Vlaamse regering-Bourgeois het signaal moeten zijn om statiegeld in te voeren. De mensen willen het. En Coca-Cola zegt niet tegen te zijn.

from AVS

Lees ook De Standaard: “Coca-Cola zegt niet neen tegen statiegeld

Kerstwensen

In aanloop naar de kerstperiode toert Coca-Cola overigens weer rond met zijn Coca-Cola Kerst Truck. Een goed moment om het gesprek over statiegeld aan te gaan.
De grootste afvalintercommunale van Vlaanderen, Limburg.net, sprak de Coca-Colamensen aan met blikjes en flesjes uit het zwerfafval. Limburg.net is ook lid van de Statiegeldalliantie, die ondertussen al meer dan 47 partners uit Vlaanderen en Nederland telt.


from TV Limburg.

Statiegeld

Wij willen nu eenmaal een krachtige kerstwens van veel mensen overbrengen. De drankenmultinational moet zich positief uitspreken voor een ‘geld-terug’-systeem wanneer je flessen of blikjes bij je lokale winkelier of supermarkt terugbrengt. Zo zullen lege verpakkingen niet meer waardeloos zijn, en dus minder op onze straten en in de natuur terechtkomen. Via statiegeld kan de fabrikant Coca-Cola er dus mee voor zorgen dat zijn miljoenen flesjes en blikjes niet langer zwerfafval worden. Dat zou pas een goed voornemen zijn voor het nieuwe jaar. Want het is de overheid en de samenleving die vandaag opdraait voor het afval en de miljoenenfactuur voor de opkuis. Die factuur, die uiteindelijk op het bord van de belastingbetaler komt, bedraagt jaarlijks 103 miljoen euro in Vlaanderen.

Back to sender

De actie is een nieuwe stap in de #BackToSender-campagne van milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux. Die campagne startte op 8 november rond een eenvoudig idee: mensen die een blikje of flesje in de natuur of op straat vinden, sturen dit terug naar de fabrikant. Dit kan zowel online via een foto op Twitter, Facebook of Instagram met hashtag #BackToSender als via de goeie oude post.

Die campagne ging meteen viraal: alleen al op Twitter werden op 2 weken meer dan 4500 producten online teruggestuurd door enthousiaste twitteraars. Mensen stuurden via de post al 912 drankverpakkingen terug.

“Vandaag brengen we de kerstwens aan Coca-Cola namens al die #BackToSender deelnemers. Zij vragen de effectieve oplossing van statiegeld zodat blikjes en plastic flesjes niet langer op straat, in de natuur of in de zee belanden”, zegt Recycling Netwerk.

Maar Coca-Cola en de andere drankenproducenten lobbyen tegen de invoering van statiegeld. De Amerikaanse multinational houdt zichzelf op de vlakte, maar stuurt tegelijk de vzw Fost Plus en de federatie van de Belgische voedingsindustrie FEVIA vooruit om de mensen en winkeliers bang te maken voor statiegeld.

Nochtans wil 66% van de Belgen statiegeld volgens een enquête van Test-Aankoop. “Daarom hebben we deze brede #BackToSender-actie opgezet. Zo kunnen de klanten tonen aan de fabrikanten dat ze statiegeld willen om het zwerfvuil te verminderen”, zeggen de twee milieuorganisaties.

In 2004 organiseerde Gents MilieuFront al een actie waarbij tientallen vrijwilligers van GMF zwerfvuil over het hek van Coca-Coal in Zwijnaarde tennisten.

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

While the general ambitions of the Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), especially regarding the reuse targets, have been largely watered down by industry lobbies, we do still welcome the direction given to DRS in the new revision of the PPWR. With this joint letter – signed by 50 European organizations – we comment on the regulation, which consecrates DRS as a solution to increase selective collection, foster reuse

read more