Raad van State: Overheid moet harder optreden tegen onvoldoende glasrecycling

by Rob Buurman | 28 januari 2019

Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald in een rechtszaak aangespannen door milieuorganisatie Recycling Netwerk.

De recycling van glas schiet jaar na jaar tekort in Nederland. Het Besluit beheer verpakkingen bepaalt dat elk jaar 90 procent van de verkochte glasverpakkingen gerecycled moet worden (in artikel 6, tweede lid). Maar het Afvalfonds doet samen met de bij haar aangesloten bedrijven onvoldoende inspanningen, en dat percentage is sinds 2010 niet meer gehaald.

De Raad van State geeft de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven, nu nog 8 weken om maatregelen te nemen tegen het Afvalfonds. De Raad van State stelt dat het duidelijk is dat het Afvalfonds de 90 procent niet haalt en dat de staatssecretaris het fonds meer onder druk moet zetten om de wettelijke norm te respecteren.

Staatssecretaris van Veldhoven stelde eerder dat ze geen dwangsom kan opleggen, maar de Raad van State zegt dat ze dat wel degelijk kan doen. De Raad van State concludeert dan ook dat het beroep van Recycling Netwerk terecht is, en dat de staatssecretaris een nieuwe beslissing zal moeten nemen over het handhavingsverzoek.

“Wij zijn zeer content met deze uitspraak van de Raad van State. We hopen dat de staatssecretaris zich gesterkt voelt in de opdracht om nu echt te gaan handhaven. En wij zullen Den Haag blijven herinneren aan hun wapenspreuk: “Je maintiendrai”, reageert Recycling Netwerk-voorzitter Robbert van Duin: “Zo proberen we met hulp van de regering het Afvalfonds te dwingen om die maatregelen te nemen die het milieu ten goede komen”.

 

Historiek van de rechtszaak

Van 2013 tot en met 2015 werd al niet aan de recyclingnorm voldaan. In 2016 verwachtte het Afvalfonds een recyclingpercentage van 84 procent. Voor 2017 verwacht het Afvalfonds 86 procent recycling. Jaar na jaar blijft de recycling van glas dus onder de norm.

Recycling Netwerk merkt daarbij op dat de grote hoeveelheid verpakkingsglas in het huishoudelijk restafval laat zien dat deze cijfers nog een veel te rooskleurig beeld schetsen; feitelijk is de stap naar 90% dus nog veel groter. Het halen van 90 procent glasinzameling en recycling is nochtans makkelijk te halen door bijvoorbeeld het toenemend aanbod van bierflesjes zonder statiegeld te stoppen en opnieuw statiegeld in te voeren op glazen potten voor onder meer conserven en broodbeleg, zegt Recycling Netwerk.

 

Meer info

Lees hier de volledige uitspraak van de Raad van State van woensdag 23 januari 2019: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RVS:2019:150&showbutton=true&keyword=glazen+verpakkingen

 

Related media

Trouw, Raad van State: overheid moet bedrijfsleven dwingen tot hergebruik van glas

AfvalOnline, Handhaving Afvalfonds om glasrecycling komt dichterbij

RTL Nieuws

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

CD&V pleit al jaren voor statiegeld, nu mag ze het invoeren

CD&V pleit al jaren voor statiegeld, nu mag ze het invoeren

De woordvoerder van de kersverse minister van Omgeving en Landbouw, Jo Brouns (CD&V), zei ook te willen kijken naar alternatieven voor statiegeld om het zwerfvuil te verminderen, daarmee suggererend dat de invoering van statiegeld nog onzeker is. CD&V heeft echter zelf jarenlang hartstochtelijk gepleit voor invoering van statiegeld. Met een eigen minister op het dossier moet het toch lukken. Zeker aangezien statiegeld al onderdeel uitmaakt van Vlaams en Europees beleid.

read more