Rondetafelgesprek in Tweede Kamer over afvalimport

by Rob Buurman | 1 oktober 2019

Het rondetafelgesprek komt er naar aanleiding van de Nederlandse importheffing die de invoer van buitenlands afval wil ontmoedigen. Minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes kondigde die heffing van 32,11 euro per ton aan.

De hoeveelheid geïmporteerd afval nam de afgelopen jaren flink toe: 1900 kiloton in 2017, waar dat in 2010 slechts 55 kiloton was. Een kwart van de 1,7 miljoen ton afval die in Nederland wordt verbrand is afkomstig uit het buitenland, vooral uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

De hoorzittingen zullen zich buigen over de vragen welke effecten een importheffing kan hebben, en welke de relatie is met de recyclingdoelen van Nederland.

Het debat zal focussen op de volgende centrale vraagstelling: Wat zijn de te verwachten effecten van een importheffing? Wat is de relatie tussen de importheffing en onze recyclingsdoelen? Ontstaat er juist wel of niet een prikkel om te recyclen?

De rondetafel in de Tweede Kamer is vanaf 16.30 hier live te volgen. Rob Buurman van Recycling Netwerk Benelux en Jelmer Vierstra van Natuur en Milieu krijgen om 17.30 het woord.

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP