Statiegeld werkt: Coca-Cola Nederland gaat alle flessen uit 100 procent gerecycled plastic maken

by Rob Buurman | 8 september 2020

Doordat er volgend jaar op alle Nederlandse plastic flessen statiegeld zit maakt Coca-Cola Nederland zijn plastic flessen binnenkort uit 100% gerecycled plastic. Dat verklaart de drankenproducent in een persbericht.

“Wij feliciteren Coca-Cola Nederland want dit is een heel belangrijke stap naar een lagere klimaatvoetafdruk door het gebruik van virgin plastic terug te dringen. Dit toont dat statiegeld werkt. Statiegeld stimuleert de bedrijven om naar een lokale, duurzame en circulaire economie te gaan”, reageert milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux verheugd.

Ook voor de Nederlandse regering is dit een opsteker. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven besliste in april 2020 dat dat er op 1 juli 2021 ook statiegeld zit op de kleine plastic flessen. Nauwelijks vijf maanden later kondigt de marktleider al aan dat al zijn plastic flessen in Nederland binnenkort uit 100% plastic recyclaat zullen bestaan.

Blikjes

Voor de drankblikjes loopt momenteel een gelijkaardig traject als eerder voor de kleine plastic flessen. Rijkswaterstaat monitort het aantal blikjes in het zwerfafval. Als de betrokken bedrijven er niet in slagen om de blikjes in de natuur met 70 procent te reduceren én 90% van de blikjes gescheiden in te zamelen, komt er ook voor de blikjes statiegeld, beloofde minister van Veldhoven.

“Drankenproducenten als Coca-Cola hoeven hier niet op te wachten. Wij roepen hen op om zich nu al als voorstander van statiegeld ook op blik uit te spreken. Dat de marktleider nu statiegeld voor plastic flessen omarmt, moet de beleidsmakers ook aansporen om ook van het statiegeld op blik werk te maken”, besluit Recycling Netwerk Benelux.

België

De beslissing van Coca-Cola Nederland heeft wel een wrange bijsmaak voor België. Onderaan het persbericht waarschuwt Coca-Cola dat de flessen die in België gemaakt worden (3 procent van hun flessen op de Nederlandse markt) niét van gerecycled plastic zullen zijn.

In België is nog niet besloten dat er statiegeld op plastic flessen komt. Dit maakt het voor bedrijven moeilijk om kwalitatief plastic recyclaat op de lokale markt te kopen. “De Belgische regeringen moet snel reageren: straks wordt het ontbreken van statiegeld nog een handicap wordt voor de Belgische drankenfabrieken”, waarschuwt Recycling Netwerk.

Het zwerfvuil is een van de grootste ergernissen van de burgers. Jaarlijks slorpt het opruimen van zwerfvuil in Vlaanderen alleen al 134,7 miljoen euro belastinggeld op, en de maatschappelijke kost is nog veel hoger, minstens een half miljard per jaar. Met statiegeld komen er 70 tot 90 procent minder blikjes en flesjes in het zwerfafval terecht. Statiegeld bewijst in 40 landen dat het de meest efficiënte en doeltreffende oplossing voor zwerfvuil is. 8 op 10 Belgen zijn voorstander van de maatregel.

 

Related articles:

FD, Coca-Cola Nederland stapt over op flessen van gerecycled plastic

RTL Nieuws, Statiegeld werkt: Coca-Cola gaat eindelijk alle flesjes recyclen

Het Laatste Nieuws, Binnenkort alle Coca-Cola-flessen in Nederland uit 100% gerecycleerd plastic

Coca-Cola European Partners, Coca-Cola in Western Europe transitions to 100% recycled plastic (rPET) bottles in two more markets

Resource, Coca-Cola to transition to 100 per rPET in Netherlands and Norway

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

While the general ambitions of the Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), especially regarding the reuse targets, have been largely watered down by industry lobbies, we do still welcome the direction given to DRS in the new revision of the PPWR. With this joint letter – signed by 50 European organizations – we comment on the regulation, which consecrates DRS as a solution to increase selective collection, foster reuse

read more