Tweede Kamer stemt over het verminderen van verzendmaterialen voor pakketpost

by Rob Buurman | 7 juni 2022

Update: De Tweede Kamer heeft de motie goedgekeurd met een ruime meerderheid: 128 van de 150 Kamerleden stemden voor de motie.

Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux (RNB) berekende in januari de hoeveelheid en milieudruk van verzendmaterialen voor post en pakketten voor consumenten (download hier het rapport in PDF-formaat). Bedrijven gebruiken in Nederland jaarlijks een gigantische 87 miljoen kilo plastic, karton en papier om pakketten te verzenden. Voor verzending van brieven en periodieken wordt 11 miljoen kilo verzendmateriaal gebruikt. Dit betekent veel gebruik van grondstoffen terwijl een groot deel van deze verzendmaterialen onnodig is.

Pakketten

Milieuorganisatie Recycling Netwerk: “We zijn heel blij met de motie Van Esch c.s.. We hopen dat de Tweede Kamer deze motie brede steun geeft. Zodat deze motie het startpunt wordt van kordaat kabinetsbeleid om de lawine van plastic, karton en papier die door onze voordeur komt aan te pakken”.

De motie op initiatief van Tweede Kamerlid Eva van Esch (Partij voor de Dieren) werd ingediend door zes partijen. Mede-indieners zijn Kauthar Bouchallikht (GroenLinks), Kiki Hagen (D66), Joris Thijssen (PvdA), Agnes Mulder (CDA) en Sandra Beckerman (SP). Gezamenlijk hebben deze zes partijen 70 zetels in de Tweede Kamer.

Staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen gaf eerder het ‘oordeel kamer’ aan de motie. De stemming gaat vandaag door na het vaste vragenuurtje.

Brieven en tijdschriften

RNB berekende ook dat er jaarlijks 11 miljoen kilo verzendmaterialen voor de verzending van brieven en tijdschriften in de brievenbus belandt. Het kabinet kan dit laaghangend fruit meteen aanpakken: 1,5 miljoen kilo zijn plastic verzendhoezen rond periodieke uitgaven zoals tijdschriften. In België is het al gangbaar, en bij sommige Nederlandse organisaties ook, om de plastic verzendhoes te vervangen door een postwikkel of adressticker. Omdat er prima alternatieven voorhanden zijn kan de overheid een verbod op het gebruik van onnodige plastic verzendhoezen rond periodieke uitgaven instellen”.

 

Meer info 

De tekst van de motie: Tweede Kamer. Motie van het lid Van Esch c.s. over het terugdringen van de grote hoeveelheid onnodige verzendmaterialen.

Voorgesteld 1 juni 2022

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende dat er via pakketpost jaarlijks 87 miljoen kilo aan verzendmaterialen wordt bezorgd, dat dit een grote belasting voor het milieu vormt en dat een groot deel van deze verzendmaterialen onnodig is; 

overwegende dat het mensen een doorn in het oog is dat wanneer ze

online een klein product kopen, ze vervolgens een doos krijgen thuisgestuurd waar een halve bank in past;

overwegende dat er pas over een aantal jaren een Europese richtlijn is

waar het terugdringen van onnodige verzendmaterialen onderdeel van is;

verzoekt de regering niet te wachten op de Europese richtlijn, maar zelf alvast zo veel mogelijk te doen om de grote hoeveelheid onnodige verzendmaterialen terug te dringen en zo veel mogelijk in te zetten op herbruikbare verzendmaterialen,

en gaat over tot de orde van de dag.

 

Van Esch

Bouchallikh

Hagen

Thijssen

Agnes Mulder

Beckerman

 

Gerelateerd:

Partij voor de Dieren, Succes: eindelijk minder dozen bij bestel­lingen, 7 juni 2021

Stemresultaat:

StemmStemmingsuitslag motie pakketten dozen bestellingen

 

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP