We verwachten nu dat uitbreiding statiegeld in Regeerakkoord Rutte III staat

by Rob Buurman | 20 september 2017

De formerende partijen moeten nu doorpakken, zegt Recycling Netwerk woensdagochtend meteen in reactie op het baanbrekende rapport van het CPB.

“Een afvalbeleid dat meer milieuwinst oplevert. Die weg moeten de formerende partijen VVD, CDA, D66 en CU inslaan op basis van dit rapport”, zegt Robbert van Duin, voorzitter van Recycling Netwerk. De grootste milieuwinst voor de samenleving krijg je met statiegeld op een deel van de plastics, de PET-flessen, en meer maatwerk voor de rest van het afval. Meer productinzameling en minder materiaalinzameling. De milieuwinst van Plastic Heroes is veel te klein ten opzichte van al het geld dat het kost. Het rapport van het Centraal Planbureau bevestigt op verschillende punten de negatieve evaluatie die Recycling Netwerk vorig jaar maakte van het systeem van Plastic Heroes.

“Nu moeten de formerende partijen besluiten tot uitbreiding van statiegeld in het kader van het Regeerakkoord Rutte III. Ze mogen dit niet overlaten aan gepolder over een herzien Raamakkoord met industrie en bedrijfsleven”, zegt Recycling Netwerk.

“Deze studie is geen studie van de milieubeweging. Het is ook geen studie van de drankindustrie. De studie van het CPB is gewoon objectief, en de conclusie is duidelijk: statiegeld moet uitgebreid worden. De timing van deze studie is ook perfect voor de formerende partijen. We nemen dan ook aan dat de uitbreiding van statiegeld in het Regeerakkoord van Rutte III zal staan”, besluit Robbert van Duin.

 

Robbert van Duin

Voorzitter Recycling Netwerk

robbertvanduin@recyclingnetwerk.org

+31 578 662 233

+310640504020

Lees hier het rapport van het Centraal Planbureau (CPB) “De circulaire economie van kunststof: van grondstoffen tot afval”

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

While the general ambitions of the Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), especially regarding the reuse targets, have been largely watered down by industry lobbies, we do still welcome the direction given to DRS in the new revision of the PPWR. With this joint letter – signed by 50 European organizations – we comment on the regulation, which consecrates DRS as a solution to increase selective collection, foster reuse

read more