Wereldwijd verdrag over plasticvervuiling in de maak 

by Rob Buurman | 4 maart 2022

Deze resolutie vormt, naast het verminderen van de plasticvervuiling, ook een mooie kans om steviger in te zetten op minder grondstoffenverspilling door meer preventie, hergebruik en hoogwaardige recycling. Het aankomende verdrag kan zo de transitie naar een meer circulaire economie enorm versnellen. ‘’Het akkoord is natuurlijk fantastisch, maar het echte werk moet de komende jaren gebeuren in de onderhandelingen om tot een stevig verdrag te komen’’, zegt Rob Buurman, directeur Recycling Netwerk Benelux.

“We schrijven vandaag geschiedenis en jullie mogen allemaal trots zijn,” zei Espen Barth Eide, voorzitter van de VN-milieutop (UNEA). Onderhandelaars van 175 landen hebben een week lang in Nairobi (Kenia) gepraat over een gezamenlijke resolutie om de wereldwijd toenemende plasticvervuiling in te dammen, van de diepe oceaantroggen tot de hoogste bergtoppen. Een overgrote meerderheid van de landen stemde uiteindelijk voor deze resolutie, waarmee die overtuigend werd aangenomen.

Met de aangenomen resolutie zijn de landen  akkoord om tegen 2024 een verdrag tot stand te brengen. De bedoeling is om plasticvervuiling in al haar vormen aan te pakken, inclusief microplastics. De uitwerking zal worden vastgelegd tijdens latere besprekingen. De aangenomen resolutie roept landen op om een definitief verdrag op te stellen dat plastic voor eenmalig gebruik kan verbieden.

Wegwerpplastic, vooral voor verpakkingen, vormt de overgrote meerderheid van alle plastic producten in de wereld. Van al het plastic wordt 79% verbrand, slechts 9% gerecycled en de rest verdwijnt naar de vuilstort of belandt als zwerfafval in het milieu. Recycling Netwerk Benelux werkt samen met honderden andere internationale milieuorganisaties binnen Break Free From Plastic aan een toekomst zonder plasticvervuiling. Als gezamenlijke milieuorganisaties drongen we al lange tijd aan op een verdrag dat de hele levenscyclus van plastic aanpakt, van winning van grondstoffen, productie en ontwerp tot transport, gebruik, afvalpreventie- en beheer. De aangenomen resolutie geeft hier nu concreet uitzicht op.

“Dit baanbrekende besluit zet de toon voor een allesomvattende aanpak om de plasticvervuilingscrisis op te lossen,” zegt Von Hernandez, Global Coordinator bij Break Free From Plastic. “De erkenning dat dit probleem in de hele waardeketen van plastic moet worden aangepakt, is een overwinning voor organisaties en gemeenschappen die al jaren de confrontatie aangaan met de overtredingen en valse verhalen van de plasticindustrie.’’

Recycling Netwerk Benelux staat samen met de Break Free From Plastic-beweging klaar om een zinvolle bijdrage te leveren aan het vervolgproces en er mede voor te zorgen dat het resulterende verdrag de transitie naar een circulaire economie versnelt.

Buurman: “Preventie staat boven hergebruik, en hergebruik staat boven recycling op de zogenaamde R-ladder, die steeds vaker gebruikt wordt om tot een circulaire economie te komen. Preventie, ofwel het minder of efficiënter consumeren en produceren is natuurlijk het meest effectief. De productiekraan moet dicht, met name bij de plastics van fossiele grondstoffen. Daar pleit Recycling Netwerk Benelux al jaren voor. De resolutie geeft meer gewicht aan deze boodschap. Daarnaast zorgt hergebruik van producten voor substantieel minder plasticvervuiling en grondstoffenverspilling. Dat komt nu steeds hoger op de internationale agenda en dat is een goede ontwikkeling.’’

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

Nederland neemt afscheid van wegwerpbekers en -bakjes

Nederland neemt afscheid van wegwerpbekers en -bakjes

De switch van eenmalige naar herbruikbare verpakkingen is een belangrijke stap naar een échte circulaire economie. Zo stoppen we de verspilling van grondstoffen aan verpakkingen die we soms maar een paar minuten nodig hebben. Maar hoe zit het nu precies met de...

read more