Recycling Netwerk vraagt invoering statiegeld in Vlaanderen

by Rob Buurman | 17 augustus 2017

“De recyclage in Vlaanderen zal pas goed worden als tegelijk de PET-flessen en blikjes uit de PMD-zak gehaald worden, en via statiegeld tot 98% gerecycleerd worden, zoals in Duitsland”. Dat zegt directeur Rob Buurman van Recycling Netwerk, een coalitie van milieu-organisaties.

Reportage VTM-Nieuws

https://nieuws.vtm.be/binnenland/voer-statiegeld-op-pet-fles-en-blikjes

Rob Buurman: “Voor een proper milieu is het cruciaal dat alle PET-flessen worden gerecycled, en niet rondslingeren in de natuur als zwerfvuil. Met statiegeld, waarbij de klant zijn statiegeld van 0,25 euro terugkrijgt bij het terugbrengen van flessen naar de winkel, wordt meer dan 98 procent van de plastic PET-flessen gerecycleerd in Duitsland.

“Met de blauwe zak in Vlaanderen is dat slechts 62%. Heel veel flessen en blikjes komen immers terecht in de restafvalzak of de openbare vuilbakken omdat ze waardeloos zijn geworden. Die worden dan verbrand in een afvalverbrandingsoven. Erger nog: vele PET-flessen blijven rondslingeren in de natuur of in zee”.

Nu Fost Plus aanstuurt op een verandering van de inhoud van de blauwe zakken, is het moment ideaal om de PET-flessen eruit te halen. “De Vlaamse regering en milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) moeten het afvalbeleid niet volledig laten dicteren door de drankenindustrie. Meer soorten plastics in de blauwe zak is ok, maar de PET-flessen en blikjes moeten eruit. Als Schauvliege en de Vlaamse regering slim is, gebruiken ze dit momentum om een statiegeldsysteem in te voeren voor alle plastic PET-flessen en blikjes”, aldus Buurman.

Statiegeld is immers het goedkoopste en meest doeltreffende systeem om het probleem van blikjes en flesjes op straat en in de natuur op te lossen. Het systeem is goedkoop: de kostprijs van het systeem komt neer op ongeveer 1 eurocent per drankverpakking, blijkt uit Duitse en Noorse data. “In Duitsland zijn er bijna geen lege flesjes of blikjes op straat te vinden. Dat is heel verschillend in Vlaanderen, waar de kost voor opruiming van zwerfvuil de pan uitswingt: 103 miljoen euro per jaar”, legt Buurman uit.

Reportage VRT Nieuws

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/2.51429?video=1.3045719

 

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

While the general ambitions of the Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), especially regarding the reuse targets, have been largely watered down by industry lobbies, we do still welcome the direction given to DRS in the new revision of the PPWR. With this joint letter – signed by 50 European organizations – we comment on the regulation, which consecrates DRS as a solution to increase selective collection, foster reuse

read more