Aanscherping statiegeldaanpak in Canada

by Rob Buurman | 13 juni 2012

De milieuminister van de Canadese provincie Quebec, heeft bekend gemaakt dat hij het bestaande statiegeld voor blikjes en flesjes wil verhogen tot 10 cent en serieus overweegt ook statiegeld in te voeren op waterflesjes. Quebec heeft al statiegeld op kleine frisdrankflesjes. Bij de uitbreiding van het statiegeldsysteem gaat het om bijna een miljard flesjes per jaar. Dat zijn anderhalf keer zo veel flessen als alle Nederlandse statiegeldflessen voor frisdranken en water bij elkaar. Quebec, dat met 8 miljoen inwoners nog niet half zo groot is als Nederland, gaat hiermee zorgen voor veel meer en betere recycling van allerlei soorten drankverpakkingen.


De Canadese milieumaatregelen worden toegejuicht door Recycling Netwerk, dat in Nederland opkomt voor een verdergaande statiegeld aanpak namens milieu-organisaties als Milieudefensie, Greenpeace en Natuur en Milieu. Dit soort internationale ontwikkelingen wordt gezien als een mooie steun in de rug voor de actie ‘Een Echte Held kiest Statiegeld’ die door hen is opgezet in samenwerking met gemeentes en afvalbedrijven. Voorzitter Robbert van Duin van Recycling Netwerk: “De statiegeld aanpak in Quebec krijgt hiermee een zeer hoog niveau en gaat er voor zorgen dat de meeste drankverpakkingen echt goed worden gerecycled: met maximale milieuwinst en tegen relatief lage kosten.”
Uitbreiding van het statiegeldsysteem met waterflesjes zou in Quebec de materiaal-opbrengst vergroten en ook de inkomsten van niet-geinde statiegelden die worden gebruikt om supermarktwinkels een vergoeding te betalen van 2 cent per ingezameld statiegeldflesje of –blikje. De supermarktbranche is echter nog niet onverdeeld gelukkig met de uitbreiding, temeer daar in andere provincies de vergoeding vaak hoger is.
In Canada hebben bijna alle provincies een statiegeldsysteem dat uitgebreider is dan het Nederlandse systeem. Meestal zit er ook statiegeld op kleine plastic flesjes en blikjes, terwijl er bijvoorbeeld in Ontario ook statiegeld zit op wijnflessen. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat de meeste drankverpakkingen gescheiden worden ingezameld. Thans wordt in Quebec gemiddeld 69% van de kleine statiegeldflesjes en -blikjes ingezameld. Dat levert een aanzienlijk hogere milieuwinst dan met de zogenaamde ‘curbside collection’, de inzameling aan of bij huis. Het inzamelpercentage –en daarmee de milieuwinst- zou door de verdubbeling van het statiegeldbedrag van 5 cent naar 10 cent moeten stijgen naar de hoge percentages die in Duitsland en Scandinavische landen worden bereikt. Bovendien zou daarmee vooral ook zwerfvuil van buitenshuis gebruikte flesjes kunnen worden voorkomen.

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

While the general ambitions of the Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), especially regarding the reuse targets, have been largely watered down by industry lobbies, we do still welcome the direction given to DRS in the new revision of the PPWR. With this joint letter – signed by 50 European organizations – we comment on the regulation, which consecrates DRS as a solution to increase selective collection, foster reuse

read more