Aldi krijgt winkelkar vol lege blikjes terug

by Rob Buurman | 30 maart 2021

GMF en RNB vragen Aldi om verantwoordelijkheid te nemen als internationale warenhuisketen en mee te ijveren voor statiegeld op blikjes en flesjes. GMF is na de actie in 2017 bij Coca Cola en de peukenraapacties niet meer aan haar proefstuk toe.

 

Golden Power award

Het Aldi-personeel uit de Dendermondsesteenweg werd vandaag op de middag kort opgeschrikt toen een vreemdsoortig verklede actievoerder van GMF een kar vol lege Golden Power-blikjes langs de kassa indiende. De blikjes kwamen uit de bermen rond de Aldiwinkel. Uit de megafoon schalde:’Proficiat! Aldi verkoopt het meest favoriete wegwerpblikje! Uit een steekproef blijkt dat Golden Power het meest gevonden wegwerpblikje is. Speciaal daarom komen we u deze blikjes teruggeven. Zo’n gewenste objecten laat je toch niet op straat liggen?De gerant van Aldi kreeg er een ‘Golden Power Award’ bovenop. De actie kadert in de campagne Back to Sender.

Aldi en verantwoordelijkheid 

De internationale warenhuisketen Aldi is de Ryanair van de supermarkten, met een hoog zakelijk rendement en een hoge ecologische voetafdruk. De blikjes, flesjes en winkelzakken van Aldi zijn dominant aanwezig in het straatbeeld. Aldiverpakkingen vertegenwoordigen helaas een disproportioneel hoog aandeel van het Gentse zwerfvuil en sluikstorten. Met deze actie vragen wij Aldi en andere supermarkten om hun verantwoordelijkheid te nemen. Het is te gemakkelijk om de paraplu op te steken en de vinger te wijzen naar hun eigen klanten. Wij vragen Aldi België mee te ijveren voor statiegeld, een bewezen middel om drankverpakkingen uit de natuur en de berm te halen zoals in moederland Duitsland. We vragen dat ook de andere supermarkten, onder leiding van handelsfederatie Comeos, hun gelobby tegen de invoering van statiegeld stoppen.

Statiegeld: na Duitsland, Nederland… ook België!

In Duitsland heeft een blikje een waarde van 25 cent. Aldi bezit dus al de knowhow om met statiegeld om te gaan en om dit in haar volledige keten te integreren. Wat in Duitsland en de rest van Europa kan, is hier ook mogelijk. 70 tot 90 procent vermindering van de flesjes en blikjes, tot tien keer minder afval dus langs onze straten, pleinen en parken, daar tekent toch elk redelijk mens voor? Uiteraard verwachten we dit van àlle warenhuisketens – niet enkel van Aldi. Als je weet dat statiegeld reeds in 39 landen en regio’s zorgde voor een daling van zwerfvuil tot 40 procent – dan is de keuze duidelijk! #StatiegeldYesWeCan!

Meer info:

 

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

While the general ambitions of the Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), especially regarding the reuse targets, have been largely watered down by industry lobbies, we do still welcome the direction given to DRS in the new revision of the PPWR. With this joint letter – signed by 50 European organizations – we comment on the regulation, which consecrates DRS as a solution to increase selective collection, foster reuse

read more