Geen excuses meer mogelijk: Rutte III moet statiegeld uitbreiden

by Rob Buurman | 31 augustus 2017

Reactie Recycling Netwerk op statiegeldstudie en brief aan Tweede Kamer

Studie toont aan dat statiegeld op alle PET-flessen en blikjes geld oplevert voor de samenleving en plastic flessen in zwerfafval tot 90% vermindert

“Het gedetailleerde onderzoek toont dat de uitbreiding van statiegeld netto niets hoeft te kosten. In alle 8 de bestudeerde scenario’s zijn de geschatte inkomsten voor de bedrijfssectoren gemiddeld zelfs hoger dan de geschatte kosten. Door een besparing tot wel 80 miljoen aan opruimkosten is het systeem bovendien voordeliger voor de gemeenten en dus de belastingbetaler”. Dat concludeert Rob Buurman van Recycling Netwerk, een coalitie van milieu-organisaties, donderdagavond uit de nieuwe statiegeldstudie en de brief van demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) aan de Tweede Kamer.

De ChristenUnie, die mee onderhandelt over het nieuwe kabinet Rutte III, is sterk voorstander van statiegeld. Ook D66 toonde zich voorstander van statiegeld op kleine flesjes en blikjes. “De resultaten van de studie laten nu zien dat de uitbreiding van statiegeld economisch ook interessant is”, legt Buurman uit.

Kabinet Rutte II besloot afgelopen februari om de hoeveelheid plastic flesjes in het milieu binnen drie jaar met 90% omlaag te brengen. Ze deed dit als reactie op de Plastic Soup Surfer-motie die door 55.000 Nederlanders werd ondertekend. De studie, uitgevoerd door advies- en onderzoeksbureau CE Delft, laat vandaag zien dat statiegeld dit effect kan hebben. “Hiermee kan de volgende regering ervoor zorgen dat er jaarlijks tot 6 miljoen minder plastic flessen in het milieu terechtkomen”, zegt Buurman.

“Nederland wil koploper zijn van de circulaire economie. Deze studie toont aan dat we met statiegeld grondstoffen besparen, het klimaat vooruit helpen en ook de plastic soep aanpakken”, legt Rob Buurman uit.

“Op dit moment ligt de rekening voor rondslingerende drankverpakkingen bij de gemeenten. En dus bij iedereen die zijn belastingen netjes betaalt. Door de uitbreiding van statiegeld  kunnen de gemeenten tot 80 miljoen euro besparen op de kosten voor het opruimen van flesjes en blikjes. Dat is 80 miljoen minder die op het bord van de belastingbetaler komt”, benadrukt Buurman.

De studie laat zien dat statiegeld nog andere voordelen kent. Er wordt 44-54 kton minder CO2 uitgestoten. Dat heeft een waarde van 3,5 tot 27 miljoen euro. Daarnaast dalen de kosten voor het ledigen van openbare afvalbakken met 3 tot 10 miljoen euro.

“Het interessante van deze studie is dat ze de voordelen van uitbreiding van statiegeld bewijst. De bal ligt nu in het kamp van VVD, CDA, ChristenUnie en D66. Als ze de uitbreiding van statiegeld niet in hun regeerakkoord opnemen, zal Rutte III nooit geloofwaardig zijn op het vlak van circulaire economie”, besluit Rob Buurman, directeur van Recycling Netwerk.

Meer info:

Rob Buurman
Directeur Recycling Netwerk
rob@fairresourcefoundation.org
+31 616401040

  Lees ook: Invoering statiegeld decimeert zwerfafval

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

While the general ambitions of the Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), especially regarding the reuse targets, have been largely watered down by industry lobbies, we do still welcome the direction given to DRS in the new revision of the PPWR. With this joint letter – signed by 50 European organizations – we comment on the regulation, which consecrates DRS as a solution to increase selective collection, foster reuse

read more