Recyclagecijfers van Fost Plus zijn fake

by Rob Buurman | 3 oktober 2018

Dat zegt milieuorganisatie Recycling Netwerk in reactie op het onderzoek van 11 afvalintercommunales en de stad Antwerpen naar de werkelijke recyclagecijfers. Het onderzoek stelt vast dat slechts 50 procent van plastic flessen en flacons wordt gerecycleerd – terwijl Fost Plus al jaren beweert dat het om meer dan 80 procent gaat. Van de plastic flessen zou volgens Fost Plus zelfs 87,7% worden gerecycleerd.

Zie ook het live debat in het Vlaams parlement op woensdag 3 oktober na 15.30 op https://www.vlaamsparlement.be/plenaire-vergaderingen/1274143#video

De manier waarop Fost Plus rekent, ligt al langer onder vuur. Milieuorganisatie Recycling Netwerk voerde in juni 2018 een fact check uit op de Fost Plus-recyclagecijfers. Onze conclusie was dat maximaal maximaal 62,2 tot 66,3% wordt gerecycleerd, en het werkelijke recyclagecijfer wel eens lager zou kunnen liggen.

Slechts helft wordt in werkelijkheid gerecycleerd

Het empirisch onderzoek van Recover, een samenwerking tussen 11 afvalintercommunales en de Stad Antwerpen, bevestigt deze bevindingen nu. Slechts de helft wordt gerecycleerd, stelt Recover vast. Bovendien worden die gerecycleerde flessen niet gebruikt om nieuwe flessen van te maken, maar belanden ze in isolatiemateriaal en fleecetruien. Die niet worden gerecycleerd, maar op de afvalberg of als plastic soep in zee belanden.

Het werkelijke recyclagecijfer van plastic flessen in Vlaanderen is dus 50 procent. Dit cijfer staat in schril contrast met de 96 tot 98% die Duitsland met een statiegeldsysteem haalt. In Litouwen, waar ze slechts twee jaar geleden een statiegeldsysteem introduceerden halen ze nu al 91,9% procent recycling van plastic flessen. Nu we de werkelijke Vlaamse recyclagegraad kennen, wordt meteen duidelijk hoeveel meer milieuwinst kan gehaald worden door het statiegeld in Vlaanderen uit te breiden van bierflesjes tot alle plastic flessen.

Zo kunnen we naar een circulaire economie gaan: een plastic fles wordt gerecycleerd tot een nieuwe plastic fles. Dat is een hoogwaardige toepassing, die de milieuvervuiling door plastic echt aanpakt. Met de geplande uitbreiding van de blauwe zak lijkt juist het tegenovergestelde te gebeuren. In de blauwe zak worden meer andere soorten plastics gezamenlijk ingezameld. Daardoor raken de plastic flessen meer vervuild en kunnen ze moeilijker hoogwaardig worden gerecycleerd.

Regeringsbeleid gebaseerd op fake cijfers

Met het Recover-onderzoek is nu ook definitief vastgesteld dat de recyclagecijfers van Fost Plus geen correcte, maar fake cijfers zijn. Dat is een probleem omdat de regering vertrouwt op die cijfers. De zelfrapportage van de industrie via Fost Plus was de enige leidraad voor alle plannen tot dusver.

“Meten is weten. Als de Vlaamse regering een ernstig afvalbeleid wil ontwikkelen, moet ze snel zelf de metingen van de recyclage in handen nemen. Zolang de overheid zelf geen objectieve data heeft, en afgaat op de zelfrapportage van de industrie via Fost Plus, zullen alle doelstellingen – ook die van het “verpakkingsplan” dat de regering voor de zomer besliste – volledig op los zand gebouwd zijn”, besluit Recycling Netwerk.

 

Zie ook: Het Nieuwsblad, Amper de helft van de plastic flessen en flacons wordt gerecycleerd (en dat is helaas niet het enige probleem), 3 oktober 2018

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP